2010. október 4., hétfő

Loeb újra a csúcson - WRC Francia Rally

A 11. állomásához érkezett el október legelső hétvégéjén a rally-világbajnokság. A három nap alatt mondhatni, hogy a már megszokott papírforma érvényesült - azonban történelem is íródott Franciaországban.

Kivételes módon a Francia Rally-t nem a jól megszokott helyszínen rendezték (Korzikán), hanem Alsace-Vosges környékén, nem messze a német határtól - azaz Sebastien Loeb tényleges otthonához közel. Ennek megfelelően a többszörös-világbajnokon nagy volt a nyomás; ezen a rallyn esélye volt arra, hogy megszerezze hetedik VB címét is, mindezt úgy, hogy hazájában tegye, egy olyan környéken, melyet olyan jól ismer. Mindemellett még az is nyomás lehetett a francián, hogy 2004 óta senki nem tudott győzni rajta kívül Franciaországban a WRC fordulón.

Azonban mindez Loeb-ön mondhatni, meg se látszott: bajnokhoz méltóan, nagy hévvel kezdett, már az első pár szakaszon érzékeltette ellenfeleivel, hogy itt most tényleg mindenkinek jóval többet kell ahhoz teljesítenie, hogy megverjék. Így már az első napot az élen zárta csapattársa, Dani Sordo, valamint honfitársa, Sebastien Ogier előtt.

Mint általában a rallykon lenni szokott, mindig jön a második, illetve harmadik napon a meglepetések tömkelege. Egyik ilyen volt Ogier kicsúszása az egyik szakaszon, mely a francia számára súlyos másodperceket jelentett, s amivel a nap végére a 6. helyre esett vissza. Eközben a Ford-os versenyzők Latvala vezetésével erőlködtek, hiszen sok mindent nem tudtak tenni ilyen helyzetben, mint hogy higgadtanak, koncentráltnak és türelmesnek lenni. Bizakodásra adhatott számukra az, hogy bár az igaz, hogy Petter Solberg megelőzte a második napra Latvalát (aki az első napon még mögötte volt az értékelésben), de mindössze 20 mp volt a lemaradásuk, ami a harmadik napon behozhatónak tűnt.

Harmadik napra viszont már Loeb is visszavett, amely annyira nem látszott meg az időeredményeken (Sordo tudott hozni rajta 7 mp-et, míg a többiek csak pár másodpercet kaptak összesen). Érdemi változás nem történt az első hatosban, azonban az értékelés alsóbb régióiban meglepetések születtek. Ken Block, aki élete második aszfaltos rallyját teljesítette (s nem csak a WRC-ben, hanem pályafutása során is), a 16. helyről a 12. helyre ugrott előre a 2008-as Ford Focus volánja mögött. Ezzel az amerikainak életében először sikerült befejeznie egy WRC futamot.

No de térjünk vissza az élmezőnyhöz egy kicsikét! Három rally volt hátra még, 75 pont várt gazdára. Ogier és Latvala hajtott még a bajnoki címért, kettőjük közül Ogier-nek volt a legnagyobb sansza legyőzni Loeb-öt. Ennek csupán annyi feltétele volt, hogy Loeb-nek egyszer betliznie kellett volna minimum, s a negyedik helynél nem lett volna szabad jobb eredményt elérnie, valamint Ogier-nek a három rallyból legalább kettőt meg kellett volna nyernie, illetve a harmadikon a dobogós helyek egyikét még megszerezni. Ez azonban már a rally előtt se tűnt valószínűnek, főképpen akkor, ha beleszámítottuk a dolgokba azt a tény, hogy Loeb itt egy jó ideje verhetetlen.

Végül a francia bajnok behúzta a kötelezőt, s ezzel együtt a hetedik világbajnoki címét is sorozatban, történelmet írva végérvényesen a rallisportban. Második helyen Dani Sordo ért célba, míg a harmadik helyet Petter Solberg megtartotta, így hármas Citroen-dobogóval ünnepelhettek a francia szurkolók. Latvala 4., Hirvonen 5, míg Ogier a 6. helyen fejezte be a hétvégi rallyt.

Annak ellenére, hogy a VB cím sorsa már eldőlt, érdemes lesz még figyelemmel követni az utolsó két fordulót, hiszen még a második-harmadik helyért 4 versenyző is harcban áll.

Folytatás tehát kettő hét múlva Spanyolországban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése