2012. január 14., szombat

FIA GT1 - Megjelent a hivatalos versenynaptár!



Nemrégen hivatalosan is közzétették a szervezők az idei GT1 világbajnokság, illetve a GT3 Európa-bajnokság állomásait, mindemellett a királykategóriába is folynak be szépen lassan a nevezések.


Az idei naptár 10 versenyhelyszínből fog összetevődni, amelyek közül egyet még nem ismerünk. Ami viszont biztos, hogy egyelőre 6 európai, 1 dél-amerikai és 2 ázsiai helyszín láthatjuk majd a mezőnyt. Bármennyire is meglepő, jelen tervezetben mind a két ázsiai futamot Kínában szeretnék megrendezni; az egyik Ordos-ban, amely idén debütált a világbajnoki sorozatban, a másikat pedig Beijing-ben.

Az elmúlt két évhez képest a szezonnyitó nem az Egyesült Arab Emirátusokban kerül megrendezése, az utóbbi években az F1-nek is otthont adó Abu-Dzabi versenypályán, hanem a délnyugat-franciaországi Nogaroban, április 8-án. A meglepő a dolgokban az, hogy az arab pálya teljesen kimaradt az idei versenynaptárból, mindazok ellenére, hogy az elmúlt két évben brilliáns versenyeket láthattunk a GT1 kategóriában.

A GT3 sorozat párhuzamosan fog futni az európai helyszíneken a GT1-gyel. Hét futamot terveznek megrendezni, melyek közül egynek a pontos helyszínét itt sem ismerjük.

FIA GT1 Világbajnokság, 2012-es versenynaptár
Április 8. - Nogaro, Franciaország
Április 22. - Zolder, Belgium
Május 27. - Navarra, Spanyolország
Július 8. - Algarve, Portugália
Augusztus 26. - Beijing, Kína
Szeptember 2. - Ordos, Kína
Szeptember 16. - Moszkva, Oroszország
Október 7. - Zandvoort, Hollandia
November 25. - San Luis, Argentína
TBA - TBA

FIA GT3 Európa-bajnokság, 2012-es versenynaptár
Április 8. - Nogaro, Franciaország
Április 22. - Zolder, Belgium
Május 27. - Navarra, Spanyolország
Július 8. - Algarve, Portugália
Szeptember 16. - Moszkva, Oroszország
Október 7. - Zandvoort, Hollandia
TBA - TBA

A technikai szabályok is némiképp változni fognak az idei évet illetően. Ezúttal a GT1 és GT3 kategória is ugyanazokat a GT3-as versenyautókat fogja használni, azonban a két kategória közötti eltérést motorvezérlés szabályozásával kívánják létrehozni.

A holtszezon is lassacskán a végéhez közeledik, ennek megfelelően megkezdődtek a nevezések az idei szezonra. Korábban már a Hexis már jelezte, hogy McLaren MP4-12C típusú autókkal kívánnak indulni idén, majd később jött az Audi az R8-asával, illetve a Young Driver AMR csapat is, akik viszont - akárcsak 2010-be és 2011-ben - Aston Martin-nal kívánnak a rajthoz felállni.

A héten újabb bejelentések, nevezések történtek. A többszörös GT1 bajnok, Andrea Bertolini csapattársa, Michael Bartels is visszatér, aki utoljára 2010-ben versenyzett a GT1 világbajnoki sorozatban. Ezúttal azonban a Vita4one Racing Team a BMW csodafegyverével, a Z4 GT3-mal tér vissza az elit sorozatba. A 2011-ben a Lamborghini-ket futtató All-Inkl.com csapat is megtette a maga kis bejelentését: a német csapat Mercedes SLS AMG-vel kíván nekivágni az idei szezonnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése