2012. január 22., vasárnap

Monte-Carlo Rally, 2012 - 4. nap



Már csak egy nap és egy szakasz van hátra a Montéból. így a szombati nap volt az utolsó igazi nagy lehetőség mindenki számára, hogy szépítsen a rallyn eddig elért eredményén.


Szombaton még négy hosszabb szakasz várt a versenyzőkre, így a holnapi Power Stage előtt már csak ezeken lehetett ténylegesen nagyot javítani az összetett állást illetően.

A nap kezdete előtt már halványan sejteni lehetett, hogy Sebastien Loeb-nek van a legnagyobb megnyerni az idei Monte-Carlo Rally-t, mivel előnye több, mint 2 perc volt az összetettben második helyen álló Dani Sordo előtt.

A nap legnagyobb kérdése talán az volt, hogy a rally folyamán javuló tendenciát mutató Mikko Hirvonen vajon képes lesz-e megelőzni a harmadik helyen álló Solberg-et, mivel kettejük között mindössze 24 másodperc különbség volt, s még közel 80 kilométernyi teljesítendő táv volt hátra.



A finn ennek megfelelően eléggé erősen kezdett délután, bár igaz, a 14. szakaszon nem sokat, 1,7 másodpercet faragott hátrányából, azonban Solberg-nek is sikerült a Sordo-val szembeni egy perces hátrányából faragnia egy keveset. Loeb a harmadik leggyorsabb időt autózta, Delecour 4., Tanak 5. lett, míg Sordo csak egy 7. időt tudott ezen a speciálon villantani.

Petter Solberg sem tétlenkedett, a következő szakaszon a Ford-jával már ő volt a leggyorsabb, mintegy válaszolva Hirvonen előző szakaszon elért első idejére. Ez a norvég számára méghozzá eléggé jól sikerült, ugyanis nemcsak, hogy visszahozta az elbukott időt, hanem még tovább is tudta növelni az előnyét, így a kettejük között lévő időkülönbség már 30,5 másodperc volt.



A szombati második szakasz után egy szerviz várt az autókra, és pihenő a versenyzőpárosokra az esti megmérettetés kezdete előtt.

A 16. speciálon Solberg teljesítette a leggyorsabban, újabb másodperceket hozva Sordo-n és Hirvonenen. Az 1994-es Monte-Carlo-i győztes, Francois Delecour is szenzációsat jött, aki a 3. leggyorsabb időt jegyezhette.


A nap utolsó szakaszán a 2003-as norvég világbajnok megszerezte egymást követő 3., míg a rallyn a 4. szakaszgyőzelmét. Hirvonen hátránya több, mint egy percnyire duzzadt, így - amennyiben nem fog semmiféle probléma történni Solberg-gel - már szinte biztosnak tekinthető a finn 4. helye. Hasonló dolog érvényes a Sordo kontra Solberg párharcra is, bár köztük a különbség mindössze 19,1 másodperc, de a spanyolnak egy nagyot kell hibáznia ahhoz vasárnap, hogy ezt a második helyet elveszítse.

Vasárnap tehát már csak a Power Stage vár a versenyzőkre, amelyen még értékes plusz pontokat lehet szerezni, viszont az időjárási körülmények még akár megkavarhatják az itt elért helyeket.

Az összetett állása (forrás: ewrc-results.com)























































































































































































































































































































































































































































































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése